Wat te doen bij een zonnesteek?

Een mooie en lange zomer, daar verheugen we ons allemaal op. Genieten van de zon op een terrasje of op het strand of gewoon lekker buiten zijn.

Het zorgt niet alleen voor een goed humeur maar onze huid maakt onder invloed van de zon ook vitamine D aan. Hoe verleidelijk ook, zon veilig en niet te lang. Zo voorkom je dat je verbrandt of een zonnesteek oploopt.

Een zonnesteek is een verzamelnaam voor symptomen die kunnen optreden als je lichaam blootstaat aan te veel warmte en zon. Je  lichaam kan de warmte niet meer kwijt en je lichaamstemperatuur kan tot gevaarlijke hoogte stijgen. Veelvoorkomende symptomen van een milde zonnesteek zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, versnelde hartslag, spierpijn, slap gevoel en duizeligheid. Bij een ernstige zonnesteek kunnen daarnaast bijvoorbeeld ook koorts, onrust en verlies van bewustzijn optreden.

Wat kun je zelf doen bij een zonnesteek?

De behandeling van een zonnesteek is afhankelijk van de ernst van de situatie. Een milde vorm kun je behandelen door een koele ruimte op te zoeken en je lichaam af te laten koelen. Je kunt verder extra water drinken. Als dit niet helpt, kun je een lauwe douche nemen of jezelf met natte doeken helpen afkoelen. Het is belangrijk om géén koude douche te nemen, want dit kan leiden tot onderkoeling.

Wanneer naar de huisarts?

Zorgt bovenstaande niet voor verbetering, neem dan contact op met je huisarts. Ook bij een ernstige zonnesteek is het raadzaam om je arts te waarschuwen.

Ons advies

Beperk de tijd in de zon, drink voldoende en draag een pet of hoedje. Leg koude kompressen op je hoofd en nek en neem bij koorts een koortswerend middel zoals paracetamol tabletten  Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar (zie de bijsluiter).

Verkoudheid
© 2025 Livsane | Website: Next Lead