Last van een winterhuid of winterjeuk?

Gedurende de winter krijgen we te maken met lagere temperaturen en doordat we de verwarming hoger zetten, wordt de lucht droger. Door de droge lucht verdampt de huid meer vocht en droogt hierdoor uit. Soms droogt je huid zo uit, dat je last kan krijgen van (winter)jeuk.

Hoe herken je winterhuid of winterjeuk?

Bij een winterhuid/-jeuk kan je last krijgen van een droge en soms schilferende huid. Er kunnen zelfs verschijnselen van eczeem, zoals roodheid en rode bultjes en blaasjes voorkomen. Dit komt doordat er een ontstekingsreactie in de huid optreedt.

Wat te doen bij winterhuid en/of winterjeuk?

Winterjeuk komt vaker voor bij mensen die al een droge en gevoelige huid hebben, zoals ouderen. Dit komt omdat de talgproductie afneemt waardoor de huid makkelijker barst. Wat te doen bij een winterhuid en/of winterjeuk?

1. Installeer een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid niet daalt wanneer de verwarming in huis aan gaat. Het is vooral slim zo nu en dan een raampje open te zetten voor frisse lucht. En in de slaapkamer een luchtbevochtiger te plaatsen, omdat je huid in de nacht het meeste herstelwerk doet.

2. Bedek je huid zo goed mogelijk als je buiten bent

Wind en koude temperaturen drogen je huid in hoog tempo uit. Probeer jezelf daarom zo goed mogelijk in te pakken wanneer je naar buiten gaat. Het kan ook helpen om voornamelijk natuurlijke materialen (zoals katoen) te dragen, synthetische stoffen kunnen de huid irriteren en uitdrogen.

3. Vermijd lange warme douches en badsessies

Om je huid zo min mogelijk uit te drogen kun je beter niet langer dan vijf minuten douchen en na afloop je huid voorzichtig droogdeppen met een zachte handdoek. Tijdens een warme douche wordt de rug het langst blootgesteld aan het warme water en droogt daardoor sneller uit dan de rest van het lichaam.

4. Pas je verzorgende producten aan

Acne crèmes en anti-aging serums kunnen uitdrogende bijwerkingen hebben. De crèmes en zalven van Livsane zijn indifferent, oftewel neutraal en huidverzorgend zonder een actief bestanddeel. Ze onderscheiden zich door een relatief eenvoudige samenstelling, hierdoor is er minder kans op vervelende huidreacties.

5. Gebruik (douche-/bad)producten met de juiste ingrediënten

Water onttrekt vocht aan je huid, vermijd daarom langdurig in bad gaan of heel uitgebreid douchen. Wil je je huid mooi houden en toch in bad, gebruik dan een hydraterende, hypoallergene badolie in plaats van badschuim. Het zorgt voor een natuurlijke bescherming en de instandhouding van de huidoliën.

6. Kies voor een beschermende en hydraterende lotion

De behoefte van je huid kan veranderen in de winter. Om je huid te beschermen, voeden en hydrateren kan een crème of zalf en oplossing bieden. Je apotheek kan hier advies in geven. Hierbij ben je verzekerd van deskundig advies op maat die je helpt je huid de koude winter door te komen.

Onze tips om klachten te verminderen

De geadviseerde producten van Livsane bij een winterhuid: Ureum crème 10%, Vaselinecetomacrogolcreme FNA, Klovenzalf, Extra vettende badolie, Handcrème, Cetomacrogolcrème, Lanettecrème.

Als de huid geïrriteerd, rood en opengekrabt is, kan een huisarts of de apotheek advies geven. Zodra de buitentemperatuur weer hoger wordt zal de huid weer beter in staat zijn om vocht vast te houden en zal winterjeuk doorgaans vanzelf overgaan.

© 2025 Livsane | Website: Next Lead